Spelregels

Beknopte spelregels

Speelveld

Het speelveld voor badminton ziet er zo uit:

speelveld

Het badmintonveld wordt in tweeën gedeeld door een net op 1,55 meter hoogte en is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Hierbij is links in grijs aangegeven het speelveld bij een dubbelspel waarbij het donkergrijze gedeelte (“kort en breed”) een servicevak markeert. Rechts geeft in grijs het veld bij een enkelspel aan waarbij donkergrijs eveneens een servicevak (“lang en smal”) markeert.

Spelsoorten

Badminton kent vijf spelsoorten:
Gemengddubbelspel (GD)
Mannendubbelspel (HD)
Vrouwendubbelspel (DD)
Mannenenkelspel (HE)
Vrouwenenkelspel (DE)

Service / Serveren
Er wordt onderhands geserveerd, met één vloeiende beweging, naar het veld schuin tegenover het vak van waaruit wordt geserveerd geslagen worden. Hierbij mag (op het moment van raken van de shuttle) het blad van het racket niet boven de middel van de serveerder bevinden. (“De middel” is in dit verband een denkbeeldige lijn rond het lichaam van de serveerder, lopend over het laagste punt van beide onderste ribben). Tevens moet de service met één vloeiende beweging geslagen worden.

Rally
Na een correcte service wordt de shuttle over het net heen en weer geslagen. Zodra de shuttle op de grond komt, wordt het spel gestopt. Afhankelijk van of de shuttle binnen / op de lijnen (in) of buiten de lijnen (uit) valt wordt beoordeeld hoe het spel doorgaat. Als de shuttle op de grond komt door een fout van de serverende partij, wordt de service aan de andere partij overgedragen en krijgt die partij een punt. Als de fout gemaakt is door de tegenpartij, krijgt de serverende partij een punt en blijft hij aan de opslag.

Soorten

Enkelspel / Single
Het enkelspel wordt op een lange, smalle baan gespeeld. Voor de breedte gelden de binnenste lijnen, voor de lengte de achterste lijn.

De score tijdens een game loopt zowel bij dames en heren tot en met 21. Wel moet er een minimaal verschil van 2 punten zijn. Dit kan doorgaan tot en met de 30 punten. Indien dit aantal door een speler is bereikt, wint hij de set.

Men heeft één servicebeurt per persoon; maakt de serveerder/serveerster een fout dan gaat de service naar de tegenstander en kan hij of zij punten maken. Er kunnen zowel punten gemaakt worden door de serverende als de ontvangende partij. Bij een even aantal punten wordt geserveerd uit het rechter servicevak, bij een oneven aantal uit het linker.

Gemengd dubbelspel
Bij het gemengd dubbel spelen een man en een vrouw samen. Net als bij Enkelspel hebben beide partijen maar één servicebeurt. Na elk gewonnen punt moet het serverende koppel van servicevak wisselen. Wordt in de servicebeurt een fout gemaakt, dan gaat de servicebeurt over naar de tegenstanders. De service wordt bij 0 of een even aantal punten vanuit het rechter, en bij een oneven aantal punten vanuit het linker servicevak gegeven. Dames beginnen meestal de wedstrijd rechts, alhoewel dit niet verplicht is. Het veld is bij de service breed en kort. Na de eerste service speelt men op het gehele veld (breed en lang). De buitenste lijnen tellen hier.

Mannen en vrouwen dubbelspel
Bij een mannen- of vrouwendubbel spelen twee mannen of vrouwen samen. Dezelfde regels gelden als bij het gemengd dubbel. Alleen maakt het hier niet uit wie er rechts begint.

Let
Een let betekent dat de rally opnieuw moet worden gespeeld als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis (bijvoorbeeld als de shuttle van anderen in jouw veld valt).

Advertentie